La Companya

L’estiu de 2014 l’Antonia Jover, filla de de represaliats, nascuda a la presó i membre de la Junta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme es reuneix amb la Mireia Clemente, actriu  sòcia i família d’ex presos polítics,  i li proposa la seva iniciativa per difondre l’obra “Sino Sangriento, un homenaje a voz ahogada a Miguel Hernández”, escrita per el poeta Marcos Ana de manera clandestina en el penal de Burgos, on complia la seva condemna de 23 anys de presó durant el règim franquista.

Mireia Clemente es posa en contacte amb Iván Campillo i li fa conèixer  la iniciativa. El projecte entusiasma a l’lván, que accepta el repte i la responsabilitat d’escriure una història a partir d’uns testimonis reals, vius i, en certa manera, fins ara silenciats. L’Iván involucra a la companyia Apunta Teatre on havia dut a terme els seus últims muntatges com  director i dramaturg.

 

A partir d’aquest moment comença un període de més d’un any d’entrevistes a l’Enric Pubill, en Lluís Martí Bielsa i en Marcos Ana, i també una tasca de documentació i investigació sobre aquella “negra nit”, a partir de les veus dels que ho van viure en primera persona i encara poden explicar-nos la seva experiència.

 

Vam treballar colze a colze amb l’Associació Catalana d’Ex presos Polítics del Franquisme que ens va donar accés a bibliografia i documentació, i a través d’ells, també vam entrar en contacte amb el Memorial Democràtic de Catalunya. Destaquem la participació activa de l’Antonia Jover, qui va posar a  l’equip artístic a la disposició de tots els mitjans possibles per realitzar tot el treball.

 

El projecte va comptar amb col·laboracions i incorporacions en un equip compromès, que van aportar el rigor històric que ha estat l’eix del projecte. Destaquem la cessió de drets de la cançó “Jo vinc d’un silenci” que ens feu Raimon. Així com que el músic i compositor argentí Jorge Sarraute, que ha dirigit entre altres el Coro Nacional de La Habana (Cuba), es va incorporar a l’equip artístic composant diverses peces musicals interpretades algunes d’elles per la Coral Iaioflaut@s (coral de la qual n’és el director). I la incorporació de la musicòloga i doctora en musicologia Maria Salicrú-Maltas, que es va encarregar de l’assessorament i estudi de les diferents versions que hi havia de les cançons que es cantaven a les presons.

Equip

 

 

Mireia Clemente: actriu i documentació

mireia_clemente

Actriu, màster en estudis teatrals per l’Institut del Teatre, doctoranda en arts escèniques i memòria històrica, llicenciada en dret. Especialitzada en teatre per a la transformació social i per a la comunitat. Com a actriu ha treballat en obres de teatre clàssic a Madrid sota la direcció d’Ángel Gutiérrez o Antonio Diaz-Florián entre d’altres. Ha treballat més de tres anys en projectes de teatre i cinema per a la cooperació internacional amb la Cooperación Espanyola, i agències de Nacions Unides (Unicef) a Timor Oriental (sud-est asiàtic), així com a la Universidad Nacional del mateix país.

Ha participat en la fase de documentació i com a actriu en dues produccions sobre memòria històrica promogudes por l’Associació d’Expresos polítics del Franquisme i altres entitats memorialistes amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democrátic de Catalunya. Les produccions són “A voz ahogada. Un homenatge a Miguel Hernández”, i “La Lola. Memorias de una mujer republicana”.

Iván Campillo: actor, director, autor

Professional de les arts escèniques, llicenciat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre amb més de 20 anys d’experiència als escenaris com a actor, director i autor teatral. Debuta el 1995 sota la direcció de Ricard Salvat amb “En la ardiente oscuridad” (Buero Vallejo) i “La pell de brau” (Salvador Espriu). Ha protagonitzat el musical “Cabaret (personatge Cliff Bradshow) en la Producció Stage sota la direcció Original de Sam Mendes i és una cara coneguda a TV3 on ha intervingut en sèries televisives com: “El joc de viure”, “Laberint d’ombres”, “El cor de la ciutat”,Ventdelplà” i “La Riera”.

Com a autor i director ha dut a terme muntatges en cartellera a Barcelona per a diferents companyies. Des de comèdies (“Tu digues que l’estimes”, “Salvem les balenes… I el meu matrimoni, què?”, “Totes les parelles ho fan”) fins a clàssics (“La importància de ser Frank” de Oscar Wilde, traducció i adaptació, “Els còmics d’una nit d’estiu” a partir de l’obra de Shakespeare).

És l’autor i director de “A voz ahogada. Un homenatge a Miguel Hernández”, i “La Lola. Memorias de una mujer republicana.”)

Produccions en les que ha fet el treball de investigació i documentació de la mà de diferents entitats memorialistes.

Jorge Sarraute: música original i arranjaments

Professor de piano, teoria i solfeig pel Conservatori Alberto Williams de Buenos Aires. Ha actuat a nombrosos festivals i sales de concerts de tot el món.
Ha treballat fent arrengaments o com a músic intèrpret amb Ovidi Motllor, J. A. Labordeta, Maria del Mar Bonet, Raimón, Marina Rosell, Sisa, Carlos Cano, La Bullonera, Elba Picó, entre d’altres. Como a docent, inaugura con otros profesores el Taller de Músics de Barcelona el 1979 como professor de contrabaix. Com a compositor té una llarguíssima trajectòria tant a cine i televisió així com a les arts escèniques ja sigui teatre, dansa i circ, treballant per a grans companyies (Comediants, Artristras, Circ Cric, etc). També ha escrit diverses obres per l’Ajuntament de Barcelona en diferents actes institucionals (La Mercè. Grec, Campanyes contra la xenofòbia, Banda Municipal, etc.) i per la Generalitat de Catalunya en Festival por la diversitat.
Amb la seva obra per a coral i percussió ‘El canto de la Tierra’ ha dirigit el cor de la Capilla
de Santa Maria del Mar i el Coro Nacional de Cuba en el teatro Carlos Marx de La Habana.
Actualment segueix amb la seva feina com a “músic de batalla” amb diversos cantants, el grup
vocal Gospel Viu, concerts de jazz, música popular catalana i tango amb músics locals,
Missa Criolla en el Palau de la Música Catalana, etc.

Elena Ballester: responsable de vestuari

És estilista i dissenyadora a publicitat, televisió i teatre. A televisió destaquen la seva feina a la productora Cromosoma amb “Pol Nort” i “Cadena Perpètua”, i en Gestmusic-Endemol amb els programes “Hospital”, “Qué Show”, “Menudas Estrellas”, “Lluvia de Estrellas”, “Nuestras Estrellas”, “Gal.la de Cap d ́any any 2000”, “Canciones”, “Gal.la de Nadal 2001”, “Se Busca una Estrella” i “Eurojunior” i a la sèrie “Noche de misterio”.

En cine destaca la seva feina a la pel·lícula “Tras el cristal”, “Violetas” “Mil Cretins” i “Any de Gràcia” de Ventura Pons. Amb la productora Minoria Absoluta ha treballat  “La Escobilla Nacional” i la pel·lícula “14 de abril, Macià contra Companys” (Manel Huerga).
Ha treballat a Tv3, al Departament de vestuari.

Ariadna Puig: llums i so

Graduada en Cinema i mitjans Audiovisuals per l’ESCAC. A l’àmbit teatral, ha participat com a tècnica de so a diferents obres musicals com “Un musical innominable”, “C’est la Vie” i “Perduts i Peluts”
al Teatreneu de Barcelona. També com a tècnica de llum i so
ha participat a la gira espanyola de l’obra musical en anglès “The
Ugly Duckling” amb la companyia Teatritus i de l’obra “Mr. Bullying” de la companyia El Replà Produccions.

Al cine, ha participat en el so directe de dos llargmetratges documentals dirigits per Fèlix Colomer, “Sasha” i “Shootball”.

Ha treballat al departament de producció de dos llargmetratges documentals de la productora nordamericana Jezebel films. Un d’ells és “Bones of Contention”. Dirigit per la nordamericana Andrea Weiss i financiat per l’ Universitat City College of New York, el documental parla sobre la memòria històrica a España a través de la figura de Federico García Lorca. Esta pel·lícula es va estrenar a la Berlinale, l’any 2017.

Actualment és tècnica de llums i so a la companyía Planeta Impro (“Improshow”) i a La voz ahogada projecte escènic.

Robert Martex: diseñador gráfico y fotógrafo

A l’àmbit editorial ha treballat com a dissenyador a varies publicacions com “Annabel Lee” (premi al millor fanzine al Saló del Còmic de Barcelona), “Aquí Vale Todo”, “Hell Awaits o Deejay. Ha col·laborat amb les revistes Primera Linea, Deejay o Interviu.

Ha dissenyat cartells per teatre com ara “La importància de ser Frank”, “Tu digues que l’estimes”, “A voz Ahogada”, “Els còmics d’una nit d’estiu”, “Totes les Parelles ho fan…”, “La Lola”, “Tagine”, “Poeta”, “Radiografía de Puta y Poeta”. Pòsters i publicitat de festes, bars y discoteques com Apolo, Razzmatazz, Boveda, Be Cool, Sr. Lobo, Lennon’s. Les seves fotos decoren varies sales del Museo Mario Vargas Llosa a Perú. Totes les portades de revistes i fanzines que es veuen a la pel·lícula “Ghost World” són obra seva.

És el diseñador dels cartells dels actors i dels cromos del festival Cificom, i responsable també del disseny del logo i de la entitat corporativa de SWBarcelona (Star Wars), trading cards i àlbum Spanish Cards. També ha dissenyat el pòster per el Saló Internacional del Còmic de Barcelona: “Los Droides de las Galaxias” i el disseny de la col·lecció de cromos Star Wars Figure Archives.