La Voz Ahogada

L’estiu de 2014 l’Antonia Jover, filla de de represaliats, nascuda a la presó i membre de la Junta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme es reuneix amb la Mireia Clemente, actriu  sòcia i família d’ex presos polítics,  i li proposa la seva iniciativa per difondre l’obra “Sino Sangriento, un homenaje a voz ahogada a Miguel Hernández”, escrita per el poeta Marcos Ana de manera clandestina en el penal de Burgos, on complia la seva condemna de 23 anys de presó durant el règim franquista.

Mireia Clemente es posa en contacte amb Iván Campillo i li fa conèixer  la iniciativa. El projecte entusiasma a l’lván, que accepta el repte i la responsabilitat d’escriure una història a partir d’uns testimonis reals, vius i, en certa manera, fins ara silenciats. L’Iván involucra a la companyia Apunta Teatre on havia dut a terme els seus últims muntatges com  director i dramaturg.

 

A partir d’aquest moment comença un període de més d’un any d’entrevistes a l’Enric Pubill, en Lluís Martí Bielsa i en Marcos Ana, i també una tasca de documentació i investigació sobre aquella “negra nit”, a partir de les veus dels que ho van viure en primera persona i encara poden explicar-nos la seva experiència.

 

Vam treballar colze a colze amb l’Associació Catalana d’Ex presos Polítics del Franquisme que ens va donar accés a bibliografia i documentació, i a través d’ells, també vam entrar en contacte amb el Memorial Democràtic de Catalunya. Destaquem la participació activa de l’Antonia Jover, qui va posar a  l’equip artístic a la disposició de tots els mitjans possibles per realitzar tot el treball.

 

El projecte va comptar amb col·laboracions i incorporacions en un equip compromès, que van aportar el rigor històric que ha estat l’eix del projecte. Destaquem la cessió de drets de la cançó “Jo vinc d’un silenci” que ens feu Raimon. Així com que el músic i compositor argentí Jorge Sarraute, que ha dirigit entre altres el Coro Nacional de La Habana (Cuba), es va incorporar a l’equip artístic composant diverses peces musicals interpretades algunes d’elles per la Coral Iaioflaut@s (coral de la qual n’és el director). I la incorporació de la musicòloga i doctora en musicologia Maria Salicrú-Maltas, que es va encarregar de l’assessorament i estudi de les diferents versions que hi havia de les cançons que es cantaven a les presons.

 

LA VOZ AHOGADA: LA OBRA

El resultat d’aquest procés fou la realització de “A voz ahogada (Un homenatge a Miguel Hernández)”, una obra de teatre escrita per explicar el dia a dia dels presos polítics a la presó de Burgos i on, modestament, l’autor va voler fer un homenatge a tots aquells homes que van fer  el  seu homenatge a Miguel Hernández en aquell penal terrible. Obra representada en diverses ocasions a Catalunya, Madrid i Canaries.

DOSSIER

Premsa